Doula

Zoek jij een vertrouwd gezicht bij je bevalling die kennis heeft van zowel natuurlijk als medisch bevallen? Die jouw hele bevalling bij je blijft, waar je ook bent of heen gaat? Iemand die jou helpt om je wensen te realiseren en die jou fysiek en emotioneel ondersteunt? 

Ik ben Monique, doula met een universitaire achtergrond en een passie voor vrouwen die hun eigen keuzes willen maken. Ik help je graag om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is bij je bevalling en welke opties je allemaal hebt. Zo wordt het echt joúw bevalling waar je met trots op terug kunt kijken.

Zullen we eens vrijblijvend kennismaken?

Wat is een doula?

Een doula (spreek uit als doela) biedt emotionele en fysieke ondersteuning tijdens je zwangerschap en bevalling.

Waar een verloskundige er is voor de gezondheid van je baby en jou, biedt een doula je tijdens je bevalling fysieke en emotionele ondersteuning op een niet-medische manier. Een doula is je hele bevalling bij je, vanaf het moment dat jij dat wilt tot ruim nadat je je kindje in je armen hebt. Waar je ook gaat bevallen of naartoe moet verplaatsen, ik blijf bij je en ga met je mee (in tegenstelling tot een verloskundige). 

Doordat een doula jouw angsten en wensen goed heeft leren kennen tijdens je zwangerschap, weet ze wat tijdens jouw bevalling belangrijk is voor jou. Ze kan jou geruststellen, een luisterend oor bieden, je fysiek ondersteunen met tegendruktechnieken of massage, suggesties geven voor houdingen om je kindje dieper te laten zakken en je partner ondersteunen om er zo goed mogelijk voor jou te zijn.

Wie ben ik?

Ik ben Monique, universitair bioloog, wetenschapscommunicator en doula. Na mijn 5-jarige biologie studie waarin ik alles leerde over het menselijke lichaam, heb ik mij gespecialiseerd in wetenschapscommunicatie: het begrijpelijk overbrengen van wetenschappelijke kennis. In 2022 voegde ik daar de jaaropleiding tot doula aan toe en sindsdien werk ik als doula, als zwangerschapscursusdocent en als inhoudelijk redacteur bij het wetenschappelijk onderbouwde verloskundige platform Vraag de Vroedvrouw. Het is mijn doel en mijn passie om bij te dragen aan een betere geboorte-ervaring voor alle vrouwen!

Als doula ben ik enorm fan van het natuurlijke geboorteproces ondersteunen, óók (of juist) als je een medische indicatie hebt of wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen. Dus óók bij bijvoorbeeld een inleiding of een keizersnede, waar jouw natuurlijke hormonen jou helpen bij een sneller en beter herstel, het op gang komen van de eventuele borstvoeding en de binding met je baby.

Ik help je graag om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is en welke opties je allemaal hebt bij jouw bevalling, zodat het joúw bevalling wordt waar je met trots op terug kunt kijken. Samen met jou en je verloskundige of gynaecoloog vinden we de bevalling die bij jou past, en werken we aan de mooiste geboorte van je baby.

Wat zegt de wetenschap over doula's?

Bevallingen waar een doula bij aanwezig is, hebben volgens onderzoek:
 • vaker een spontane vaginale geboorte (8%);
 • minder vaak pijnstilling nodig (10%);
 • een kortere bevalling (± 40 minuten);
 • minder vaak een keizersnee (25%);
 • minder vaak een vacuüm bevalling (10%);
 • minder vaak een baby met een lage Apgar score na 5 minuten (38%);
 • minder vaak de behoefte om een negatieve beoordeling te geven of negatieve gevoelens te uiten over hun bevalling (31%);
vergeleken met bevallingen waar geen continue ondersteuning bij aanwezig was. (Bohren et al, 2017)

Wat zeggen anderen over mij?

“Ik kan het iedereen aanraden om samen met Monique je bevalling voor te bereiden. Ze helpt je door inzicht te geven in de keuzes die er allemaal zijn. Dat zijn er meer dan je nu misschien denkt. Welke keuze past bij jou? Wat zijn de risico’s uit onderzoek? Met deze informatie sta je een stuk sterker in je schoenen als je met zorgverleners in gesprek gaat. Door haar kijk ik nu terug op een pittige en tegelijkertijd mooie bevalling waarin geluisterd is naar mijn wensen. Monique was ook aanwezig tijdens de bevalling. Haar aanwezigheid gaf mij veel rust en vertrouwen. Met een lach en een traan las ik haar verhaal over de bevalling terug. Een tastbare herinnering aan een van de meest bijzondere momenten in mijn leven.”

Britt
“De aanwezigheid van Monique en het feit dat ze het goed kon vinden met iedereen in de bevalkamer gaf zoveel rust. Door onze gesprekken van tevoren wist zij heel goed hoe ik de bevalling voor me zag, en ze wist ook hoe ze mijn partner kon helpen en bijstaan. Wij hebben allebei haar aanwezigheid en haar vragen op het juiste moment als zeer prettig en helpend ervaren, waardoor wij beiden heel goed konden ontspannen tijdens de bevalling. Door het contact wat we tijdens de zwangerschap hadden hebben we echt een band opgebouwd, en dat merkte je echt tijdens de bevalling. Ook hielp Monique mij heel erg tijdens mijn zwangerschap, want omdat het een VBAC was en ik ook nog eens over de 41 weken ging, kwam ik telkens voor nieuwe keuzes te staan. Zij was een klankbord en gaf mij telkens weer waardevolle informatie en goede invalshoeken om de zaken te bekijken. Heel tof waren ook de kaarsen op batterijen!! En het feit dat je haar TENS mag gebruiken tijdens de baring.”
Paula

“Monique was onze doula en we zijn ontzettend blij met de keuze om haar onderdeel te maken van ons geboorteteam. De voorbereidende gesprekken waren super waardevol. Diepe gesprekken, tranen en moeilijke keuzes werden afgewisseld met veel gelach en grapjes, thee en lekkers. Monique voelt de omgeving goed aan, zowel thuis als bij het gesprek met de gynaecoloog. Ze weet op het juiste moment goede vragen te stellen of aan te vullen met wetenschappelijke kennis. Dit hielp ons erg om moeilijke keuzes weloverwogen te maken en ook achteraf blij te zijn met de keuzes. Uiteindelijk ben ik bevallen met een geplande keizersnede waar Monique vooraf en achteraf bij aanwezig was. Dit was ook heel waardevol! Vooraf bracht ze ontspanning en achteraf had ze de kamer sfeervol versierd en stond er allemaal lekker eten en drinken klaar. Daarbij vonden we het fijn om er een bekend gezicht bij te hebben zo direct na de geboorte. Dit gaf in de klinische ziekenhuis setting voor ons een stukje geborgenheid en veiligheid.”

Anoniem

Woon je binnen een uur rijden afstand van Utrecht?

Dan maak ik graag kennis met je! Je kunt me al bellen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, maar meestal is tussen de 16 en 24 weken ideaal. 

Wat kost het?

Doula traject

Een doula-traject kost €1450 (incl. btw, excl. reiskosten (€0,45/km), parkeergeld en eventuele onkosten).

Ben je aanvullend verzekerd, dan kun je vaak een deel van de kosten vergoed krijgen (zie FAQ).

Wat krijg je?

 • Kennismaking 1 uur
 • 2x afspraak van 3 uur
 • 1x optie om mee te gaan naar verloskundige of gynaecoloog
 • Begeleiding tijdens je hele bevalling
 • Kraambezoek
 • Afsluitend bezoek van 2 uur om het traject af te sluiten
 • Altijd telefonisch bereikbaar voor vragen
 • Gratis gebruik van mijn online cursus, massagedoek,  geboortebal en mijn Elle TENS geboorteTENS
 • Een geboorteverhaal is optioneel, daarvoor vraag ik een meerprijs van €250. Je ontvangt dan een mooi gedrukt boekje met het verhaal van de geboorte van jullie kindje omschreven in zo’n 4 tot 8 A4’tjes.

€1450

Doula traject + privécursus

Een doula-traject met een privé zwangerschapscursus kost €1675 (incl. btw, excl. reiskosten (€0,45/km), parkeergeld en eventuele onkosten).

Ben je aanvullend verzekerd, dan kun je vaak een deel van de kosten vergoed krijgen (zie FAQ).

Wat krijg je?

 • Kennismaking 1 uur
 • 3x afspraak van 3 uur, inclusief complete geboortecursus, volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie
 • 1x optie om mee te gaan naar verloskundige of gynaecoloog
 • Begeleiding tijdens je hele bevalling
 • Kraambezoek
 • Afsluitend bezoek van 2 uur om het traject af te sluiten en het geboorteverhaal te overhandigen
 • Altijd telefonisch bereikbaar voor vragen
 • Gratis gebruik van mijn massagedoek, geboortebal en mijn Elle TENS geboorteTENS
 • Een geboorteverhaal is optioneel, daarvoor vraag ik een meerprijs van €250. Je ontvangt dan een mooi gedrukt boekje met het verhaal van de geboorte van jullie kindje omschreven in zo’n 4 tot 8 A4’tjes.

€1675

Privécursus

Wil je geen doula bij je bevalling, maar wel alles weten over het proces van bevallen en dat 1-op-1 met mij voorbereiden?

Dan kost dat €675 (incl. btw, excl. reiskosten (€0,45/km) en parkeergeld).

Ben je aanvullend verzekerd, dan kun je soms een deel van de kosten vergoed krijgen (zie FAQ).

Wat krijg je?

 • Ik kom 3x 3 uur bij jullie thuis langs
 • Complete geboortecursus, afgestemd op jouw persoonlijke situatie
 • Hulp bij het schrijven van je bevalplan
 • Concrete tips en oefeningen voor ademhaling, houdingen en mindset
 • Template voor het invullen van je eigen bevalplan, en voorbeeld bevalplannen
 • Samenvattingen in PDF handouts om rustig na te lezen
 • Support, vóór- tijdens en na de cursus (telefonisch of per email)

€675

Wil je meer weten of een gratis kennismakingsgesprek aanvragen?
Vul het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!