Geboorteplan

bevalplan maken

Hoe schrijf je een goed geboorteplan of bevalplan? En waarom zou je überhaupt een geboorteplan schrijven als je bevalling toch niet verloopt zoals gepland?

In dit blog vind je een geboorteplan voorbeeld, een blanco geboorteplan om zelf in te vullen en een gratis handleiding met vragen die je helpen om het geboorteplan te schrijven.

Waarom een geboorteplan?
Een geboorteplan of bevalplan schrijf je niet om tijdens je bevalling even te overhandigen aan je zorgverlener zodat die weet wat hij of zij wel of niet mag doen. Je schrijft het om zelf op zoek te gaan naar informatie over bevallen en om te bedenken welke elementen voor jou belangrijk zijn tijdens je bevalling. En je gebruikt het plan als leidraad voor een gesprek met je verloskundige of gynaecoloog, een aantal weken voordat je gaat bevallen, om samen op één lijn te komen.

Wat zet je in een goed geboorteplan volgens wetenschappelijk onderzoek?
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat:

  1. Je voorbereiden op wat er kan gebeuren tijdens je bevalling helpt om de kans op een negatieve of traumatische ervaring te verkleinen;
  2. In grote lijnen zijn er 3 dingen die invloed hebben op een positieve bevalervaring: wie jij bent, op welke manier jij wilt dat er met jou gecommuniceerd wordt en wat er tijdens je bevalling gebeurt.

Met je geboorteplan of bevalplan bereid je je dus voor op wat er kan gebeuren: welke situaties (zonder spoed) er vaak voorkomen en welke handelingen een verloskundige vaak uitvoert. Zo weet je wat je kunt verwachten en wat je kunt kiezen. JUIST wanneer je bevalling anders loopt dan gehoopt of gepland, is het belangrijk om regie te kunnen houden over de beslissingen die er worden genomen over jouw lichaam. Een goed bevalplan maakt hierin een verschil: met een goed bevalplan heb je alvast over deze situaties nagedacht!

geboorteplan bevalplan

Over welke situaties wil je informatie?
Van alle vrouwen die voor het eerst een kind kregen, beviel in 2021 82,3% in het ziekenhuis met een medische indicatie. Van alle vrouwen die een volgend kind kregen, beviel 65,6% in het ziekenhuis met een medische indicatie. De kans dat jij uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie is dus heel groot. MAAR, in de meeste gevallen is die medische indicatie vanwege relatief onschuldige dingen, zoals pijnstilling (bijna 60% van alle vrouwen die voor het eerst bevallen en bijna 38% van alle vrouwen die bevallen van een volgend kind), vanwege poep in het vruchtwater, een langdurige persfase, een langdurige ontsluitingsfase of gebroken vliezen zonder weeën. Al deze situaties zijn geen spoedsituaties, maar het is wel handig om te weten wat je kunt verwachten in die situaties. Zo weet je welke keuzes je hebt en word je niet overrompeld door wat er door zorgverleners wordt gedaan (en houd je er minder snel een negatieve ervaring aan over).

 

Waar vind je informatie?
Je kunt aan je eigen verloskundige of gynaecoloog vragen stellen, zelf op zoek gaan op internet, in boeken, podcasts, de buurvrouw, medische richtlijnen doorspitten, wetenschappelijke onderzoeken lezen… wat maar bij jou past. Mocht je een makkelijke manier zoeken: ik heb een online cursus gemaakt waar je alle informatie over bevallen kunt vinden. Van natuurlijk bevallen tot medisch bevallen met een ruggenprik, een inleiding, met langdurig gebroken vliezen, wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept, etc. Zo kun je je geboorteplan makkelijk invullen én leren wat je kunt verwachten in verschillende situaties. Lekker vanaf je eigen bank wanneer het jou uitkomt.

Met onderstaande handleiding geef ik je alvast een gratis cadeautje: een opzet met vragen waar je over na zou kunnen denken, en in het blanco geboorteplan kun je de dingen invullen die voor jou belangrijk zijn. Ook vind je een voorbeeld bevalplan voor zowel een vaginale bevalling als voor een keizersnede en een blanco keizersnedeplan om zelf in te vullen. Klik op de knoppen om te downloaden en schrijf jouw eigen écht goede bevalplan!

Wil je meedoen met mijn online cursus? Of met de groepscursus in Utrecht? Schrijf je dan in via onderstaande knoppen.