Baby met wasbare luier bamboe binnenluier

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn echt super leuk, fijn en hip tegenwoordig! Echt NIET vies, goedkoper en beter voor het milieu. En je hoeft niet volledig wegwerp of volledig wasbaar te kiezen, je kan wasbaar en wegwerp ook prima combineren!

Wegwerpluiers zijn verantwoordelijk voor 25 kilo afval per kind per maand. Dat is 300 kg afval per kind per jaar. In heel NL betekent dat 150.000 kg afval per jaar dat niet gecomposteerd kan worden. Het wordt verbrand en de vieze zwarte onverteerbare prut die overblijft, wordt onder de grond gestopt. Dat kan beter toch? (en nee ik ben ook geen heilige, ik gebruik ook wegwerp naast wasbaar, maar alle beetjes helpen!) Zelfs als je het wassen, drogen én het productieproces meerekent, zijn wasbare luiers nog steeds beter voor het milieu dan wegwerp luiers.

Hoe maak je een keuze qua soort luiers?
Al die verschillende soorten en maten, welk systeem moet je nou kiezen? En wat heb je nodig om te beginnen? Dat is afhankelijk van je voorkeur. In hoofdlijnen zijn er 3 verschillende systemen, ik zet ze op een rijtje:

  • Tweedelig systeem: bestaat uit een absorberende binnenluier met een waterdichte buitenluier.
      • Voor- en nadelen: nooit meer spuitpoep lekkage, iets meer werk dan een alles-in-1-luier omdat je twee keer een luier om moet doen (een binnen- en een buitenluier).
      • Opties: voor de absorberende binnenluier kun je een voorgevormde luier kiezen (met klittenband of drukknoopjes), strikluiers, prefolds of hydrofieldoeken. Voor de waterdichte buitenluier kun je een PUL overbroekje kiezen of een wolbroek.
      • Hoe kiezen: welk type binnen en buitenluier je kiest, hangt af van je voorkeuren, je budget en je baby (pasvorm en hoeveelheid ontlasting). Veelgebruikt zijn de voorgevormde binnenluier (met klittenband of drukkoopjes, drukknoopjes zijn iets meer werk en niet zo traploos en snel te verstellen als klittenband) met een PUL overbroekje. Wolbroeken werken net zo goed, maar zijn iets meer werk qua wassen en lanoliseren en geven ook een iets dikker pakket om de babybilletjes. Ga je voor een budget-optie, dan kies je voor strikluiers of hydrofieldoeken die je in een PUL overbroekje doet.

Voorgevormde binnenluier met klittenband.

PUL overbroekje met klittenband.

  • All-in-one (AIO): een complete luier met een waterdichte buitenkant waarin een absorberende binnenkant zit. De luier kun je niet uit elkaar halen en gooi je dus in z’n geheel in de wasmachine.
      • Voor- en nadelen: Net zo makkelijk om te doen als een wegwerpluier, dus vaak ideaal voor de opvang of gastouder, droogt wel minder snel en is lekgevoeliger dan het tweedelige systeem.

All-in-one luier met drukknoopjes.

All-in-one luier AIO all in one wasbare luier drukknoopjes

Binnenkant van een all-in-one luier.

  • Snap-in-one en pocketluier: Snap-in-one (SIO) en pocketluiers bestaan beide uit een buitenbroekje met een inklikbare booster (snap-in-one) of een inschuifbare booster (pocketluier). Bij een SIO klik je de booster aan de binnenkant van de luier, bij een pocketluier schuif je de booster tussen de binnenlaag en de buitenlaag van de luier.
      • Voor- en nadelen: omdat je de onderdelen uit elkaar kan halen, droogt de luier relatief snel na het wassen. Minder handig is dat ze net zo lekgevoelig zijn als een all-in-one luier. De booster is nodig voor het opnemen van vocht.
  • Hoe kiezen: omdat bij een snap in one de booster vaak op het buitenbroekje wordt geklikt, kun je enkel de booster in de was doen wanneer er alleen een plasje op zit. Zo heb je in verhouding iets minder broekjes nodig dan boosters. Bij een pocketluier gaat de booster in de luier, dus bij elke luierwissel moet je alle onderdelen in de was doen. Echter, bij een pocketluier heb je geen knoopjes die je vast moet klikken, je schuift de booster er zo in, en je kunt gemakkelijk meerdere boosters tegelijk toevoegen.
Pocketluier met inlegger booster wasbare luier

Pocketluier met een booster ernaast. Onderaan zie je de ‘pocket’ waar de booster in kan.

Verder…

  • Maten: er zijn newborn luiers, one size luiers, XL luiers en nachtluiers. Die benamingen zeggen alleen iets over het formaat van de luier en dus voor welke leeftijd (of welk gewicht) ze geschikt zijn (behalve nachtluiers, die zijn handig voor de nacht omdat ze extra veel vocht kunnen opnemen). One size luiers kun je qua grootte aanpassen en deze gaan in principe mee van newborn (meestal vanaf 3 kg) tot je kindje zo’n 15 kg is (afhankelijk van het merk). Is geld geen belemmerende factor, dan passen newborn luiertjes vaak wel het mooist qua pasvorm bij een pasgeboren baby’tje. Je gebruik deze luiertjes hooguit een paar maanden.
  • Met boosters kun je het absorptievermogen van je luier ophogen. Soms zitten boosters standaard bij een luier, soms moet je ze er los bij kopen. Een pocketluier of een snap-in-one luier kan niet zonder booster, een all-in-one en een tweedelig systeem kunnen vaak wel zonder booster, maar hebben een groter absorptievermogen met een booster (en is dus wel aan te raden als je niet 25x per dag wilt verschonen).

Daarnaast zijn er nog inleggers van fleece en inlegvellen van cellulose waarop je poep kunt opvangen. Dit is vooral van toepassing vanaf het moment dat je kindje vaste voeding eet (want dan wordt de poep ook vaster). Een inlegvel van cellulose is niet handig zolang je kindje vloeibare ontlasting heeft. Een fleece inlegger is ook niet perse nodig, maar kan wel extra zacht zijn aan de billetjes en geeft bovendien een droger gevoel. Is dus puur optioneel.

Inlegvellen cellulose inlegvel inlegger fleece

Inlegvellen van cellulose.

Hoe maak je een keuze?
Er zijn plekken waar je pakketten luiers kunt huren. Zo kun je een tijdje bepaalde soorten en merken uitproberen voordat je zelf iets aanschaft. Er zijn ook luierconsulenten waar je de verschillende systemen kunt passen op je kindje. Dat kan fijn zijn, want dan krijg je een beter beeld van wat er is en wat er bij jou en je baby past.

In principe kan je een hele studie maken van wat het beste bij jou zou kunnen passen, maar in de praktijk is het net zoals met wegwerpluiers: elke soort en elk merk is net wat verschillend en de een zweert bij het een en een ander juist weer niet. Uiteindelijk doet elke luier wat ie moet doen. Daar zal misschien niet iedere luierconsulent het mee eens zijn, maar soit.

Wassen
Elke 2 à 3 dagen wassen (oké 4 dagen kan ook nog wel, maar liever eerder, lang laten staan is niet goed voor de luiers). Voorspoelen in de wasmachine zorgt ervoor dat de vloeibare poep en plas wordt weggespoeld (wel even opletten dat je wasmachine het voorwaswater wegpompt, anders een korte was op 20 of 30 graden doen), de hoofdwas op 60 graden wast je luiers brandschoon (alle bacteriën dood). Let op: was je luiers niet in de eco-stand. Deze stand gebruikt te weinig water om je luiers echt goed schoon te wassen. Ook fijn: als je luiers tweedehands koopt, zijn ze al vaak gewassen en nemen ze extra makkelijk vocht op, en ook nog een stuk goedkoper dan nieuw!

Wat heb je nodig als je wasbare luiers gaat gebruiken?

  • De luiers zelf. Het aantal dat je nodig hebt is afhankelijk van of je ze fulltime gebruikt of parttime en afhankelijk van hoe vaak je wilt wassen. Per dag zal je een newborn zo’n 5 tot 8 keer verschonen en heb je per dag dus zo’n 8 luiers nodig. Was je om de dag, dan heb je dus voor 2 dagen luiers nodig + luiers voor de dag dat de natte luiers moeten drogen (ook met een wasdroger), dus meestal heb je aan 3x 8= 24 luiers meestal wel genoeg als je fulltime wilt wasbaar luieren.
      • Als je een tweedelig systeem gebruikt, heb je genoeg aan 6 overbroekjes wanneer je fulltime wilt luieren en elke 2 dagen wast. Je gooit de overbroekjes namelijk pas in de was als er poep op zit.
  • Een emmer met deksel om de vieze luiers in te verzamelen.
  • Een wasnet. Doe je in de emmer en als het tijd is om te wassen, slinger je het wasnet zo in de wasmachine zonder de luiers met je handen aan te raken.
  • Gewoon kledingwasmiddel (geen bio organic ecologisch natuurvriendelijk of extra sensitive spul). Biotex kan als extraatje, is niet perse nodig.
Optioneel
  • Wasbare billendoekjes zijn optioneel, je kunt ook wegwerp gebruiken. Mijn ervaring is dat wegwerpdoekjes gebruiken onhandig is omdat je daar een aparte prullenbak voor nodig hebt, je moet ze telkens opnieuw kopen en er zitten soms chemicaliën in waar de huid van je baby op kan reageren. Wasbare doekjes maak je gewoon nat met wat water en ze maken vaak veel beter schoon dan de wegwerpvariant. Na gebruik gooi je ze samen met de luiers in de luieremmer en was je alles in één moeite weer schoon.
Wasbare billendoekjes wipes buttwipes

Wasbare billendoekjes.

      • Ook hierin heb je honderd soorten, maten en materialen (ik zou zeggen, check de reviews van het doekje dat je op het oog hebt). Meestal heb je aan een stuk of 20-30 genoeg wanneer je fulltime luiert.
  • Een wetbag is niet noodzakelijk, maar toch wel handig als je wasbare luiers ook onderweg of op de opvang/bij de gastouder wilt gebruiken. Een wetbag is een tasje waar je vieze luiers in kunt bewaren tot je de luiers weer thuis in de wasemmer kunt gooien.
  • Extra boosters voor extra absorptie.

Gebruik geen billencrème of zinkzalf, want dat creëert vlekken in je luiers die je er niet meer uit krijgt. Luieruitslag zie je vrijwel niet wanneer je wasbare luiers gebruikt (tenzij je je baby te lang in een poepluier laat zitten).

Wil je meer weten over hoe je die wasbare luiers precies om moet doen, wat het verschil is tussen de materialen zoals bamboe, katoen, hennep en microvezel, wat je kan doen aan lekkage en nog veeeel meer, check dan eens de instapagina van @luierhuis (op haar insta ff naar beneden scrollen voor alle informatieve posts).

Hoe combineer je wasbaar met wegwerp?
Als je liever niet direct all-in wilt gaan of gewoon wasbaar met wegwerp wilt combineren, dan kan dat natuurlijk! Alle beetjes helpen en elke dag 1 wasbare luier gebruiken bespaart 365 wegwerpluiers per jaar! Maar hoe pak je dat het handigst aan?
 

Baby met wasbare luier bamboe binnenluier
  • Elke dag 1 wasbare luier: wasbare luiers kun je beter niet te lang vies laten liggen. Met 1 luier per dag heb je natuurlijk niet na 3 dagen een volle wasmachine, dus wat kan je dan doen? Je kunt bijvoorbeeld de luiers met andere was die je op 60 graden wast meewassen, denk aan een handdoekenwas of een beddengoedwas. Was jij je handdoeken en/of beddengoed minder vaak dan eens per week, dan kun je ook de volgende optie proberen:
  • Eén wasbare dag in de week (of een paar). Zo verzamel je genoeg luiers om een wasmachine te vullen (eventueel aan te vullen met handdoeken en/of beddengoed), en kun je de rest van de week wegwerp gebruiken. Je kunt deze was nog aanvullen met wasbare billendoekjes.
  • Wasbare luiers in de nacht of juist alleen overdag is ook een optie. Hiermee heb je een redelijk volle wasmachine na 3 dagen, eventueel aan te vullen met wasbare billendoekjes, handdoeken of beddengoed.

Helemaal geen luiers??
Heb je je weleens afgevraagd hoe vrouwen in landen zonder luiers dat toch doen met baby’s en poep en plas…? Dan heb ik hier het antwoord voor je! Vanaf dag 1 vinden baby’s het niet fijn om zichzelf onder te poepen of te plassen. Je zult het misschien wel herkennen als je al een baby hebt (gehad). Op het moment dat je het luiertje uit doet, laat je baby alles lopen. Hallo spuitpoep tegen de muur en plas in je oog! Wat leer je hiervan? Dat je die luier niet in een keer uit moet doen.

Maar, wat als je die luier wel in een keer uit zou doen en je baby snel op een potje zou zetten, of boven de wc zou hangen? Dan doet je baby zijn behoefte in het potje of de wc! Herhaal je dit regelmatig (of altijd), dan leert je baby al heel snel dat plassen en poepen bij een bepaalde houding of een bepaalde plaats hoort, en heb je grote kans dat je baby zindelijk is voor zijn of haar eerste verjaardag.

Niet alleen het uitdoen van een luier is een signaal voor je baby om te gaan poepen of plassen. Vaak ontlasten ze ook wanneer ze net wakker worden of wanneer ze aan het voeden zijn. Als je er veel mee oefent, kun je vaak ook aan baby’s zien dat ze zich niet comfortabel voelen omdat ze moeten plassen of poepen. Deze manier van zindelijkheid heet daarom ook baby zindelijkheids communicatie (BZC) of eliminatie communicatie (EC). Het is dus geen training, er zit nul druk achter, het is puur letten op de signalen van je kind.

Meer lezen?

Speciale potjes voor baby’s vind je bijvoorbeeld van het merk ‘Easypisi’ of ‘Popolini BZC potje’.