F.A.Q.

Bij verschillende verzekeraars kun je (een deel van) mijn cursus vergoed krijgen wanneer je aanvullend verzekerd bent. Kijk even bij de kleine lettertjes wat de voorwaarden zijn. Als er staat dat de aanbieder van de zwangerschapscursus moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voor het beroeps-/bedrijfsmatig aanbieden en geven van zwangerschapscursussen, dan kan je mijn cursus declareren (soms wordt het niet automatisch vergoed en moet je even bellen, dan lukt het daarna wel).

Ik voel met je mee dat het een groot bedrag is. Niet iedereen heeft dat zo even klaarliggen. Misschien kan de volgende FAQ je helpen (zie: ‘Wordt een doula vergoed door de verzekering?’).

Sowieso betaal je het bedrag in twee termijnen. Je krijgt er een zwangerschapscursus twv. €200 bij cadeau en gratis huur van de TENS twv. €50. Wat sommige mensen daarnaast doen, is hun vrienden en familie vragen om een bijdrage te doen ipv cadeautjes of kleertjes, dat is natuurlijk persoonlijk of je dit wilt of niet maar misschien ook een idee voor jullie?

Daarnaast: veel mensen geven een paar duizend euro uit aan een bruiloft, veel meer dan dat je kwijt bent aan een doula. Waarom zou je aan je trouwdag – een van de mooiste dagen van je leven – wél zoveel geld uitgeven, maar niet aan de geboorte van je kindje, ook een van de meest belangrijke en onvergetelijke dagen in jullie leven? 

Ook een nieuwe kinderwagen of een compleet ingerichte kinderkamer kost al snel hetzelfde bedrag als een doula (of zelfs nog veel meer). Zou een tweedehands kinderwagen ook goed genoeg zijn als je daarmee jezelf en je kindje een grotere kans op een fijne bevalling kunt geven? En die kinderkamer… De meeste baby’s slapen minimaal het eerste half jaar bij hun ouders op de kamer. Dat geeft je nog even tijd om te sparen!

Ik besteed minimaal 26 uur aan je: kennismaking 1 uur, 2x afspraak van 3 uur, 1x afspraak van 1 uur, bevalling van gemiddeld 15 uur, kraambezoek van 1 uur, afsluitend bezoek van 2 uur. En dan heb ik alle voorbereidingsuren, alle momenten dat ik telefonisch of via whatsapp bereikbaar ben en het schrijven van het geboorteverhaal nog niet eens meegerekend (schrijven kost me vaak een hele werkdag). 

Mijn uurtarief ligt dus ver beneden de €50 per uur (en nog lager als je bevalling langer duurt). En van dat bedrag gaat voor mij natuurlijk ook nog belasting, verzekering en pensioen vanaf. Je zou het bijna liefdadigheidswerk kunnen noemen 😉

Helaas zijn er weinig verzekeringen die doula’s vergoeden, maar er zijn wel meerdere grote verzekeraars waarbij je een vergoeding kunt krijgen voor een zwangerschapscursus wanneer je aanvullend verzekerd bent. Aangezien je bij een doula-traject ook alle informatie krijgt die je tijdens een zwangerschapscursus krijgt, kun je (een deel van) het doula-traject declareren.

Kijk even bij de kleine lettertjes van jouw zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn. Als er staat dat de aanbieder van de zwangerschapscursus moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voor het beroeps-/bedrijfsmatig aanbieden en geven van zwangerschapscursussen, dan kan je mijn doula-traject declareren (soms wordt het niet automatisch vergoed en moet je even bellen, dan lukt het daarna wel).

Weet je nu al dat je volgend jaar een doula wilt inzetten? Dan kan het slim zijn om een zorgverzekering te zoeken die een hoge vergoeding geeft, zoals bijvoorbeeld a.s.r. Optimaal (tot €1000).

Juist niet! Een doula helpt de partner om optimaal te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling. Het onderzoek van Klaus & Kennell (2008) laat ook zien dat een doula niet alleen een fijne ondersteuning is voor de zwangere, maar ook voor de partner. Zo blijkt uit dit onderzoek dat een doula de partner helpt om:

  • meer en gerichtere ondersteuning te kunnen bieden aan de zwangere (denk aan massagetechnieken, emotionele ondersteuning, tegendruk);
  • het ondersteunen van de zwangere niet alléén te hoeven doen;
  • het proces van geboorte en medische handelingen te begrijpen.

Dat is natuurlijk enorm vervelend, maar het kan gebeuren, ik ben ook gewoon een mens… Mocht dat bij jou het geval zijn, dat kan je kiezen uit twee opties: ik compenseer de tijd die ik aan je bevalling zou besteden in of vlak na je kraamtijd, of ik bied je een vervangende doula aan. Beide opties zijn natuurlijk niet ideaal, maar dat is wat ik kan doen. Restitutie van een deel van de kosten is helaas niet mogelijk.

Dat kan natuurlijk gebeuren, al voel je dat waarschijnlijk al wel eerder, tijdens de voorbereidende gesprekken. En hoewel ik dat natuurlijk jammer zou vinden, heb ik daar wel alle respect voor. Ik zal je dus niet veroordelen. Ik kan je alleen helaas geen restitutie van de kosten geven, omdat ik in mijn agenda al tijd voor je heb gereserveerd.

Ik sta voor je op wacht tussen week 38 en week 42, wat betekent dat ik dag en nacht bereikbaar ben en binnen twee uur bij je ben als je bevalling begint (meestal sneller, ook afhankelijk van reistijd).

Mocht je al vóór de 38 weken bevallen, of na 42 weken, dan probeer ik natuurlijk ook z.s.m. bij je bevalling aanwezig te zijn, maar het kán zijn dat ik net die dag niet bereikbaar ben of dat het me wat langer tijd kost om bij je te komen.

We kunnen natuurlijk ook altijd in overleg bepalen dat ik een andere periode voor je op wacht sta, bijvoorbeeld als de kans groot is dat je eerder gaat bevallen dan 38 weken. Of ik kan tegen een meerprijs langer voor je op wacht staan. Alles is bespreekbaar.

In principe blijft een doula bij je, hoe lang je bevalling ook duurt. Maar we zijn ook mensen die goed moeten kunnen blijven functioneren om jou optimaal te kunnen ondersteunen. Bij mij betekent dat dat ik ergens moet kunnen slapen na +- 18 uur, of dat ik je na 24 uur zonder slaap overdraag aan een fijne doula collega. Uiteraard bepalen we in overleg wat voor jou het beste werkt.