Groepscursus Utrecht

Op zoek naar een zwangerschapscursus in een kleine groep in Utrecht? Doe mee met de Wetenschapsdoula geboortecursus!

In 3 avonden leer je alles over de fysiologie van bevallen (hoe een natuurlijke bevalling gaat), medisch bevallen (inclusief de bevalling opwekken en keizersnede en de meest voorkomende medische redenen), wat je van je verloskundige kunt verwachten en hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op je bevalling (houdingen, massage, ademhalingstechnieken, mindset, bevalplan, je rechten).

Een complete voorbereiding op je bevalling gecontroleerd door verloskundigen, zodat jij met een gerust hart je bevalling in gaat.

Wie ben ik?

Ik ben Monique, universitair bioloog, wetenschapscommunicator en doula. Na mijn 5-jarige biologie studie waarin ik alles leerde over het menselijke lichaam, heb ik mij gespecialiseerd in wetenschapscommunicatie: het begrijpelijk overbrengen van wetenschappelijke kennis. In 2022 voegde ik daar de jaaropleiding tot doula aan toe en sindsdien werk ik als doula, als zwangerschapscursusdocent en als inhoudelijk redacteur bij het wetenschappelijk onderbouwde verloskundige platform Vraag de Vroedvrouw. Het is mijn doel en mijn passie om bij te dragen aan een betere geboorte-ervaring voor alle vrouwen!

Waarom deze cursus?

 • 1 op de 3 vrouwen in Nederland ervaart haar bevalling als negatief. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat er dingen gebeuren waar vrouwen zich niet op hebben voorbereid, waardoor ze geen regie hebben over hun eigen lichaam en bevalling. Door mijn cursus ben je wél voorbereid op de meest voorkomende dingen die tijdens een bevalling voorkomen en behoud je het gevoel van regie tijdens je bevalling.
 • Meer dan 80% van alle vrouwen die voor het eerst bevallen, worden medisch vóór of tijdens de bevalling. Medisch bevallen in het ziekenhuis kan behoorlijk anders zijn dan je had verwacht. Zo krijg je een andere verloskundige die het grootste gedeelte van je bevalling (de ontsluitingsfase) niet bij je zal zijn, en krijg je te maken met medische protocollen. Wat kun je verwachten van die medische protocollen en welke keuzeopties heb je allemaal nog? In mijn cursus leer je wat je zelf kunt doen om je bevalling ook in medische situaties zo prettig mogelijk te laten verlopen en welke keuzes je kunt maken.
 • Uit onderzoek blijkt dat weten wat je in verschillende situaties kunt verwachten een verschil kan maken in je beleving en gevoel van regie. Denk aan: weten hoe een natuurlijke bevalling gaat, maar ook, wat als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, de weeën niet voor genoeg vooruitgang zorgen, je langer dan 42 weken zwanger bent, je met pijnbestrijding wilt bevallen of tijdens je bevalling blijkt dat een vacuümpomp of keizersnede nodig is. Hier vertel ik je alles over!

Wat krijg je?

 • 3x les op een dinsdagavond, van 19:00-22:00 uur.
 • Samen met je partner (of een andere persoon naar keuze), maximaal 5 stellen per cursusronde.
 • Samenvattingen in PDF om thuis rustig na te lezen.
 • Template voor het invullen van je eigen bevalplan, en voorbeeld bevalplannen.
 • Koffie, thee en lekkers inbegrepen.

Wat gaan jullie leren?

Na mijn cursus:

 • begrijp je hoe en waarom je zelf het natuurlijke proces van bevallen kunt ondersteunen en beïnvloeden.
  Dit geeft jou het zelfvertrouwen dat je jouw bevalling kunt sturen;
 • weet je hoe verschillende houdingen je baby makkelijker geboren laten worden.
  Daardoor krijg je het vertrouwen dat jouw lichaam en jouw baby dit kunnen;
 • leren je partner en jij hoe tegendruk, ademhalings- en massagetechnieken jou comfort kunnen geven en ook mentaal kunnen ondersteunen.
  Dit geeft jou het vertrouwen dat je goed met de weeën om kunt gaan, én biedt jullie een diepere verbinding met elkaar;
 • weet je hoe je een goed bevalplan kunt schrijven en krijg je per e-mail feedback op je bevalplan;
 • weet je wat jij van jouw zorgverleners kunt verwachten. Dat stelt je gerust en geeft je een gevoel van veiligheid;
 • weet je wat je kunt verwachten en kiezen in medische situaties, zodat jij de regie over jouw lichaam hebt;
 • kun je het gesprek met je verloskundige of je gynaecoloog aangaan om de bevalling te krijgen die bij jou past.
  Dit geeft jou een krachtig gevoel en een bevalling waar je met trots op kunt terugkijken!

Het fijne aan mijn cursus is dat er veel ruimte voor vragen en persoonlijke afstemming is. Geen vraag is te gek en ik vertel je graag over mijn eigen positieve ervaringen als doula en als moeder. Bovendien geven prachtige unieke beelden van verschillende soorten bevallingen je een realistische en brede kijk op bevallen.

Data, locatie en kosten

Startdatum: dinsdag 10 september 2024, van 19:00-22:00 uur (vervolgdata dinsdag 17 september 19:00-22:00 uur en dinsdag 24 september 19:00-22:00 uur, reservedag dinsdag 1 oktober*). 

Locatie: Burgemeester Verderlaan 19 in Utrecht. Met het openbaar vervoer (buslijn 4) en met de fiets en auto makkelijk te bereiken. Er is een bushalte voor de deur en gratis parkeerplekken rondom het hele gebouw.

 • Cursusrondes na september 2024 (aanmelden is al mogelijk):
  • dinsdag 29 oktober, dinsdag 5 november, dinsdag 12 november, reservedag* dinsdag 19 november
 • Vergoeding van je zorgverzekering is bij sommige verzekeraars mogelijk (klik hier).
 • Prijs is per stel, inclusief koffie, thee en lekkers.
 • Maximaal 5 stellen per avond.
 • Prijs is inclusief btw.

* Omdat ik als doula soms bij een bevalling aanwezig moet zijn, is er een hele kleine kans dat een van de lessen last-minute niet door kan gaan. Daarom plan ik altijd een reservedag/inhaalmoment in. In principe gebruiken we deze dag niet, tenzij ik bij een bevalling aanwezig moet zijn of bijvoorbeeld ziek ben. Houdt deze datum daarom aub wel vrij in je agenda, mogelijk verschuift er een lesmoment naar deze reservedag. Check ook altijd je mail/telefoon nog even voordat de les begint. 

€239,-